1 Iunie - sărbătoreşte copilul din tine

Desen grafic: Cozma Mihai

Model: Juliana Nathalie Gramaticu

"Un copil poate să înveţe oricând un adult trei lucruri: cum să fie mulţumit fără motiv, cum să nu stai locului niciodată şi cum să ceară cu insistenţă ceea ce îşi doreşte. "
                               Paulo Coelho 



    Ziua copilului a fost menţionată pentru prima data în 1925, la Geneva, în cadrul Conferinţei Mondiale pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor. Aici 54 reprezentanţi din diverse ţări au adoptat Declaraţia pentru Protectia Copilului. 
     Majoritatea ţărilor sarbatoresc ziua copilului la 1 Iunie, dar sunt ţări care sarbatoresc acest eveniment la alte date calendaristice. De exemplu: Brazilia la 12 octombrie, India la 14 Noiembrie, Japonia la 5 Mai, Mexic la 30 Aprilie etc.

“Copii sunt conştiinţa omenirii şi ea are obligaţia să asigure copilul cu tot ce are mai bun”, se menţionează în unul din cele zece principii ale Declaraţiei Drepturilor Copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 1959. Ziua Internaţională a Copilului are ca scop promovare bunăstării copiilor din toată lumea.

      "Hai mai bine despre copilarie să povestim, caci ea singură este veselă şi nevinovată. Şi, drept vorbind, acesta-i adevărul. Ce-i pasă copilului când mama şi tata se gândesc la neajunsurile vieţii, la ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământa alte ganduri pline de îngrijire. Copilul, încalecat pe băţul său, gândeşte că se află călare pe un cal din cei mai straţnici, pe care aleargă, cu voie bună, şi-l bate cu biciul, şi-l struneşte cu tot dinadinsul, şi racneşte la el din toată inima, de-ţi ia auzul; şi de cade jos, crede ca l-a trântit calul, şi pe băţ îşi descarcă mânia în toată puterea cuvântului...
     Aşa eram eu la varsta cea fericită, şi aşa cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea asta şi pământul, măcar să zică cine ce-a zice."                                                    
                                           Ion Creangă - Amintiri din copilarie


Fii şi tu măcar o zi copil - o zi în care să te joci alături de cei mici. Aduţ-i aminte că ai trăt şi tu o zi în care lumea îţi părea mică, o zi în care tu simţeai că eşti centrul universului şi că restul lumii se învârte în jurul tău.
   
Evenimente în Bucureşti de 1 Iunie:

Sursa: www.facebook.com/TeatruldeArtaBucuresti




Un comentariu:

  1. Programul activitatilor din parcul Cismigiu:
    http://www.cismigiuparc.ro/CismigiulCopiilor2013.pdf

    RăspundețiȘtergere

Părerea ta contează!