Biodiversitatea - Info Natura 2000

Natura picteaza pentru noi, zi dupa zi, imagini de o infinita frumusete.”
                                                John Ruskin

Ne mișcăm necontenit. Cu fiecare zi ce trece nu ne mai ajunge timpul. Trecem, în rutina noastră, prin aceleași locuri în drumul nostru spre serviciu. Suntem atât de absorbiți de noi și de grijile noaste, că de cele mai multe ori nu mai observăm că și lumea în jurul nostru se schimbă, nu doar noi.Uneori schimbarea naturii nu e în beneficiul nostru.


Situri Natura 2000

În anul 1992 a fost creată o rețea europeană de zone naturale protejate sub numele de Info Natura 2000. Scopul ei este acela de a proteja natura și de a menține pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltării socio-economice. Peste 800 de specii de plante sunt azi pe cale de dispariție. Să nu mai vorbim de resursele piscicole care au scăzut sub limita de siguranță.




Noi ne protejăm copiii, încercând să le oferim pe cât putem cele mai bune șanse în viață. Dar ce e trist e că de cele mai multe ori nu ne gândim când aruncăm gunoiul pe stradă sau întrăm în rezervații și luăm cu noi mai mult decât o fotografie. Nu există amintire mai frumoasă decât a admira frumosul în elementului lui și a imortaliza clipa într-o fotografie.
      Nu vreau să devin și eu o specie pe cale de dispariție
      Fotograf: Ioana Gramaticu

Siturile Natura 2000 prezintă 5 regiuni biogeografice: continentală, alpină, panonică, stepică și Pontică. Fiecare dintre aceste zone are biodiversitatea ei aparte.

De-a lungul vieții am vizitat toate aceste regiuni. Pe unele mai mult decât altele. M-au atras multitudinea de specii diferite de păsări ale Deltei Dunării.Când te gândești că acolo trăiesc peste 300 de exemplare diferite. Cel mai mult mi-au placut pelicanii și cormoranii
cu ochii lor superbi și stârcii cenușii.

Mi-e dor câteodată de perioada în care lipsită de orice grijă îmi puneam rucsacul și cortul în spinare și o luam pe carările patriei. Î
ncă pot simți gustul ceaiurilor din plante proaspăt culese din inima naturii.

Câte zone frumoase are țara noastră. Cât de multe ne oferă și cât de puțin îi oferim noi înapoi. Natura are nevoie de 3 lucruri: protecție, grijă și respect.


Biodiversitatea trebuie protejată. Informați-vă despre rețeaua Natura 2000, ca să puteți beneficia de oportunitățile pe care le oferă.

Natura 2000 în România - bioregiunea Pontică:

Nu lua cu tine, călător al ținuturilor, decât umbra pașilor tăi și clipa imortalizată într-o fotografie.

Cât de important e să păstrăm natura înconjurătoare
la fel de pură cum am găsit-o?!

__________________
* Biodiversitatea - reprezintă variabilitatea organismelor din cadrul ecosistemelor terestre, marine, acvatice continentale și complexele ecologice; aceasta include diversitatea intraspecifică, interspecifică și diversitatea ecosistemelor.



Visit the SEO PAL Facebook page  Follow seo_pal on Twitter  Submit to LinkedIn  Visit the SEO PAL Google+ page  Follow lyubeng on Pinterest  

6 comentarii:

  1. Daca nu am avea grija de natura intr-un final ne-ar da o palma, doar ca nu ne v-a mai trezi nimeni.

    Chiar e asa de greu sa facem un mic efort?... nu sa strangem dupa altii, dar cel putin sa nu vina altii sa stranga dupa noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul începe de la cum îți educi copiii acasă.
      Dacă-l inveți că locul gunoiului e la coș și dacă-l înveți importanța reciclării, e perfect.
      Așa dovedește un om că iubește locul în care s-a născut și locul în care trăiește. Are grijă de el și îl protejează.

      Ștergere
  2. Ar trebui sa punem mai mult accent pe biodiversitate pentru a o promova si pentru a crea un brand de tara. Avem cu ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumea de basm o poți găsi aproape în orice loc din această țară.
      Depinde doar cum, și de unde vezi lucrurile.
      Eu de aceea mi-am creat un buton deparat pe blog cu ”Descoperă România”, pentru că vreau să scriu mai multe despre locurile care merită vizitate.
      Și vorba ta, chiar avem cu ce.

      Ștergere
  3. Chiar cand mai facem o iesire de ecologizare sau doar 2-3 trasee?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-aș mai duce în Deltă... să ma joc cu teleobiectivul.
      când o mai creste Juli...să ieșim de capul nostru.
      Pe al meu soț nu-l prinzi admirând țânțarii.

      Ștergere

Părerea ta contează!